PHOTOCREDITS: UNSPLASH-48710

‘Vrijwilligerswerk kan een slimme carrièremove zijn’ kopte de redactie van NU.nl afgelopen week. Daar ben ik het grondig mee eens. Ik spreek talloze mensen die een andere toekomst voor zich zien op werkgebied, maar vaak het idee hebben dat dit onmogelijk is. ‘Daar heb ik geen ervaring in.’ ‘Ik heb hier geen diploma voor.’ ‘Wie zit er nu op mij te wachten?’ ‘Ben ik er niet te oud voor?’ ‘Ik weet niet of ik mijn hypotheek hiermee kan betalen.’ ‘Is er wel markt voor?’ en ga zo maar door. Natuurlijk is het belangrijk om te onderzoeken of je wens realistisch en haalbaar is. Past het bijvoorbeeld bij je kwaliteiten, drijfveren en vaardigheden? Is er brood in te verdienen? Zo nee, kun je het combineren met wat anders? En soms komen mensen tot de conclusie dat het bij een hobby of een vervlogen droom blijft. Als het wel realiseerbaar is, heb je een concreet en gericht plan nodig. Want hoe ga je jouw doel bereiken?

Hogere arbeidsmarktwaarde
Vrijwilligerswerk kán een manier zijn om je arbeidsmarktwaarde te verhogen om zo de kansen op een nieuwe baan te vergroten. Maar natuurlijk is het geen must om op die manier een carrièremove te maken. Het is wel altijd een verrijking van jezelf. Het geeft voldoening. Je hoort ergens bij en anderen helpen maakt ook nog eens een keer gelukkig.

Vijf redenen waarom vrijwilligerswerk wel een meerwaarde kan zijn voor je loopbaan:
1. Je doet relevante werkervaring op. Een diploma is niet altijd nodig om ergens te komen. Soms vragen ze wel specifieke werkervaring, maar wie zegt dat dit om betaalde ervaring gaat? Vrijwel niemand. Het gaat erom dat je laat zien over welke vaardigheden en kennis je beschikt en je praktijkvoorbeelden kunt geven.
2. Ook kan je jouw affiniteit en deskundigheid aantoonbaar maken. Je laat daarmee zien dat je deze stap echt graag wilt zetten en het komt heel gemotiveerd over.
3. Je vergroot je netwerk in de branche of het beroep, waarin jij graag aan de slag wilt. Bovendien ziet je werkgever wat je allemaal in huis hebt en je belangeloze inzet kan daardoor zomaar worden omgezet in een betaalde baan.
4. Je leert nieuwe vaardigheden. Op de huidige arbeidsmarkt wordt steeds meer van je verlangd dat je jezelf een leven lang blijft ontwikkelen. Zo laat je zien dat je flexibel bent en er voor openstaat om nieuwe dingen te leren.
5. Je ontdekt of het écht bij je past. Juist doordat je in het werkveld rondloopt en daadwerkelijk ervaart hoe het in de praktijk is, kom je tot de ontdekking of het je pakt of misschien juist wel niet. Het voorkomt in elk geval dat je halsoverkop ergens induikt en je keuzes ondoordacht maakt.

Carrièreswitch naar de radio
Een mooi voorbeeld vind ik de carrièreswitch van Lucas. Hij kreeg de kans om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Starsound Studio Utrecht: “Er luisterde geen hond naar. Soms waren we voor anderhalve man en een paardenkop aan het draaien, maar het gaat om het idee. Ik deed extra ervaring op met radio maken.” Zo rolt hij uiteindelijk bij de TROS naar binnen.

Gratis adviesgesprek
Wil jij van werk veranderen en weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Kom langs voor een gratis loopbaanadviesgesprek in Houten. Ik denk graag met je mee.