PHOTOCREDITS: UNSPLASH

“Uh, m’n pen zit in mijn haar vast”, zeg ik met een rood hoofd tegen de mannen die tegenover me zitten. Lang geleden. Ik zit middenin een spannend sollicitatiegesprek. De twee MT-leden kijken elkaar aan en schieten onbedaarlijk in de lach. Achteraf gezien een hilarisch moment. Jaren later solliciteer ik ergens en stel wat vragen over de functie en organisatie. De manager reageert geïrriteerd: ‘Zeg, wie is hier nu de sollicitant?’ Uit het veld geslagen kijk ik haar aan. Sprakeloos. Tja. Ik heb talloze malen gesolliciteerd. Soms stond ik binnen een kwartier weer buiten. Ongeschikt. Of er was zo’n klik dat we direct overgingen op de arbeidsvoorwaarden.

Het allerbelangrijkste wat ik heb geleerd van solliciteren is mezelf zijn. Zet mij niet in een mantelpakje met nette pumps in een formeel gesprek. Ik verlies dan al mijn spontaniteit. Kansloze missie. Simpelweg moet ik me eigenlijk meteen thuis voelen. Dat begint al bij de entree. Daarnaast bereid ik me altijd heel goed voor. Soms vind ik een haakje in het verhaal van mijn gesprekspartner, vertel ik over trends in het vakgebied of verwijs ik naar een actualiteit in de media. Ik heb in elk geval een visie hoe ik zaken aanpak en stel veel vragen. Deze kun je van te voren allemaal bedenken.

Ben jij aan het solliciteren? Natuurlijk wil een toekomstige werkgever ook alles van jou weten. Hij is tenslotte benieuwd naar jou. Beschouw het wel als een gesprek en niet als een verhoor. Zorg ervoor dat je niet afwachtend zit te kijken totdat de volgende vraag wordt gesteld. Zet het sollicitatiegesprek naar je hand. Maak jij bijvoorbeeld graag gebruik van tabellen en tekeningen? Schets dan op een blocnote een praktijksituatie, waar jij een oplossing voor bedacht. Vraag eens ‘Hoe kijk jij daar tegenaan?’ of begin je antwoord met ‘Stel je voor dat ik jullie nieuwe werknemer ben. Dan zou ik dit project als volgt aanpakken …’ Je laat je gesprekspartner al visualiserend naar jou kijken als nieuwe collega in plaats van sollicitant. Je hebt de regie van je loopbaan in eigen handen. Als werknemer. Als werkzoekende. Als sollicitant.

Column in EigenHoutje Magazine, 7 juni 2017