PHOTOCREDITS: EDU LAUTON

“Waarom?”, vraagt mijn financieel adviseur Johan, “waarom doe jij dit werk en wat hebben anderen hier aan?” Hij verwijst naar de ‘Why’ uit de populaire Gouden Cirkel van Simon Sinek. Ik merk dat ik ’t een lastige vraag vind. Mijn antwoord is nietszeggend en is doorspekt van containerbegrippen zoals ‘mensen helpen’.

Jobhopper
Ik baal dat ik nog steeds niet in staat ben helder te verwoorden wat mij drijft in mijn werk. Het zet me aan het denken. Mijn verhaal, noem het levensverhaal, past bij mij. Bij wat ik nu doe. Mijn loopbaan was één grote zoektocht. Van jongs af aan hopte ik van de ene baan naar de andere. Zodra ik stilstond ik mijn ontwikkeling zocht ik het weer een deur verderop. Toch kreeg ik geen antwoord op de vraag “Wat wil ik nou eigenlijk écht?”. Overal liep ik een tijdje rond en rende ik uiteindelijk weer naar buiten. Ik bleef zoeken. Van sales (‘ beetje solistisch’), marketing (‘teveel cijfers’), leidinggeven (‘wat een geneuzel’), communicatie (‘te lang turen naar het beeldscherm’) tot arbeidsbemiddeling (‘onvoldoende bewegingsvrijheid’). Ik varieerde in functies én branches en maakte opleidingen niet af. Alles leverde maar kort voldoening op en dan ging ik weer op zoek naar iets nieuws.

Zoektocht
In 2008 begon ik voor mezelf en dat is het begin geweest van (h)erkenning van kwaliteiten en mogelijkheden. In mijn privéleven liep ik overigens tegen dezelfde vraag aan. Relaties liepen op de klippen, ik verhuisde van de ene plaats naar de andere en hobby’s werden saai. Inmiddels realiseer ik me dat dit is wie ik ben. Een enorme hang naar afwisseling, dingen moeten altijd leuk zijn, gáán voor het maximale en geen genoegen nemen met minder. Een aantal jaar geleden kwam al mijn werkervaring samen in mijn rol als loopbaancoach en vond ik ook privé mijn draai. Als geen ander snap ik dat je loopbaan, en leven, een zoektocht is. Dat er geen één weg hetzelfde is, alleen eentje van vallen en opstaan, en dat ieder zijn eigen verhaal heeft. Juist mijn persoonlijke verhaal maakt mij toegankelijk voor mijn klanten. Het is herkenbaar, vertrouwd, zoiets van: “Jij begrijpt me.”

NeverEnding Story
Gisteren kreeg ik een prachtig compliment van een klant: “Als ik bij jou op consult ben geweest, barst ik weer van de positieve energie. Je bent een goede coach, met een hele energieke inbreng!” Het bevestigde mij weer dat ik op de goede plek zit. Werkplezier en energie krijgen van je werk is zó fijn. Ik heb een enorme drive om mensen dit ook te gunnen en vanuit mijn oprechte interesse denk ik graag met ze mee hoe ze dit kunnen bereiken. “Dat is Johan, waarom ik dit werk doe. En zodra ik op de automatische piloot ga, zoek ik een andere baan!” Mijn ‘NeverEnding Story’.