PHOTOCREDITS: UNSPLASH-daniel-von-appen-656062

Twee maanden geleden sprak ik met verpleegkundige Tommie Niessen (27). Hij vertelt over het gesprek met z’n moeder, dat bepalend blijkt te zijn voor zijn loopbaan. Tommie heeft dan al drie mislukte studies achter de rug en hij weet absoluut niet wat hij wil gaan doen. “Hoe moet ik nou mijn vrienden uitleggen dat ik mensen ga wassen?”, is het eerste wat Tommie denkt als zijn moeder het idee oppert om de zorg in te gaan. Tommie lacht zijn moeder uit en zegt: “Ik ga écht niet in de zorg werken, want oude mensen wassen is saai en niet stoer.” Tommie rolt uiteindelijk toch de zorg in en blijkt geknipt te zijn voor het vak. De jonge gevoelige broeder raakt ouderen recht in het hart en vertelt er veelvuldig over in de media. Onlangs verscheen zijn boek ‘Tommie in de zorg’.

Beren op de weg
“Je moet gewoon alles uitproberen en niet oordelen over iets waar je niets van weet. Ik drukte de zorg ook eerst weg, omdat ik het niet ervaren had. Maar dan sluit je ‘t al van te voren uit. Dus ga het ervaren. Kom je erachter dat het niets is, prima”, zegt Tommie als ik hem vraag wat hij hiervan geleerd heeft. Veel mensen doen aannames als het gaat om ander werk. ‘Iets’ spreekt ze aan en tegelijkertijd zien ze heel veel beren op de weg. ‘Daar heb ik geen diploma voor.’ ‘Ik zou het graag willen, maar kan ik het wel?’ ‘Ik heb er geen ervaring in.’ ‘Zijn hier wel banen in te vinden?’ ‘Kan ik hier wel m’n geld mee verdienen?’ en ga zo maar door. De enige manier om het écht te ontdekken is door het te doen. Door te experimenteren. Door te snuffelen. Door gesprekken te voeren, stage te lopen, ‘n dagje mee te draaien, vrijwilligerswerk te doen of een cursus te volgen.

Investeer in eigen ontwikkeling
En ja, natuurlijk kost een opleiding of bijvoorbeeld loopbaanbegeleiding geld. Soms moet je misschien investeren in je eigen ontwikkeling in plaats van een nieuw espressoapparaat. Want werken tot je 67e, misschien wel 68e, is een hele lange tijd.

[Column in EigenHoutje Magazine, november 2018]