PHOTOCREDITS: MEGAN HODGES

Om het jaar met een schone lei te beginnen, ben ik aan het opruimen. Mijn oog valt op een artikel in het AD-magazine van afgelopen jaar. De kop ‘Gepromoveerd econoom wordt toch liever yogaleraar’ triggert me om het artikel nog eens te lezen. Er staan 4 prachtige voorbeelden van mensen die hun hart volgen en na jarenlange wetenschappelijke studies en banen het roer omgooien. Neuropsychologe Sanne wordt consultant in de online advertising. Jan-Piet duikt, met een wetenschappelijke achtergrond in de insectenleer, in de wereld van de brandweer. Marije kiest na 10 jaar antropologie voor de gehandicaptenzorg. En last but not least econoom Jasper ontdekt dat zijn verlangen totaal ergens anders ligt en geeft nu als zelfstandig yogaleraar trainingen en retraites.

Geen weggegooide tijd
Sanne, Jan-Piet, Marije en Jasper stonden op een kruispunt in hun loopbaan. Zij hadden de behoefte én het lef om kritisch naar zichzelf te kijken en zich af te vragen: ‘Wat wil ik nou echt en wat betekent dit dan?’ Hun belangrijkste inzicht is dat zij geen van allen spijt hebben van eerdere studie- en baankeuzes en hun werkervaring zeker niet als weggegooide tijd ervaren. Wel maken ze, ook in hun nieuwe baan, gebruik van hun vaardigheden of eerder opgedane werkervaring. Sanne gebruikt haar organisatietalent en financiële blik. Jan-Piet wordt geroemd om zijn analytische manier van kijken. Marije vindt het leuk om met mensen te werken en zet deze drijfveer nu wederom in. En bij Jasper vinden zijn klanten uit het bedrijfsleven fijn dat hij dezelfde achtergrond heeft.

Is dit alles?
Ik spreek talloze mensen die ongelukkig zijn in hun baan en met lood in hun schoenen naar het werk gaan. Ze zitten op de automatische piloot en vragen zich met regelmaat af: ‘Is dit alles? Wil ik dit de rest van mijn leven blijven doen? Ik wil iets doen waar ik echt energie van krijg. Wat past nou echt bij mij?’ Ik herken dat gevoel enorm. Voor mij was mijn loopbaan ook één grote zoektocht en de weg naar mijn huidige baan was lang en hobbelig. Toch had ik ‘m voor geen goud willen missen.

5 tips voor heroriëntatie
Zo’n heroriëntatieproces, onderzoeken wat nou echt bij je past, verloopt in fases en ik heb zelf hierin een paar belangrijke leermomenten gehad:
1. Erken dat je iets anders zou willen gaan doen. Het inzicht verkrijgen dat je niet op de juiste plek zit, daar begint het mee.
2. Accepteer de keuzes die je de afgelopen jaren hebt gemaakt. Dit pad is de jouwe en het is niet voor niets zo verlopen, wen er maar aan. Dus accepteer jezelf en je keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt.
3. Omarm je ervaringen tot nu toe. Wees trots op je achtergrond en omarm je geschiedenis en werkervaring. Het is een rijke bagage voor je toekomst.
4. Onderzoek wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Zelfonderzoek helpt je inzichtelijk te maken waar jouw verlangens, dromen en ambities liggen.
5. Kom in beweging. Zonder actie kun je geen resultaat en succes behalen. En ja, hier is lef en volharding voor nodig.

Zou jij jouw wensen en mogelijkheden ook wel willen onderzoeken, maar vind je het ook spannend? Lees dan eens het verhaal van Erica. Zij besloot het roer om te gooien en haar dynamische modecarrière in te wisselen voor een baan als kindertherapeut. Dit ging niet zonder slag of stoot. En toch had ze het niet op een andere manier willen doen.