PHOTOCREDITS: THE CREATIVE EXCHANGE

“Mijn vader was vroeger instrumentenmaker. Ik heb veel van hem geleerd. Als klein jongetje was ik al bezig om dingen te maken zoals radio’s en klokken. Ik herinner me het nog goed: de klok van mijn opa stond jaren stil. En ik kreeg ‘m als 12-jarige weer aan de praat.” Aan het woord is Carl. Alles wat stuk is probeert hij te repareren.

Persoons- en werkprofiel
Carl zit door werkomstandigheden al heel lang thuis. Inmiddels staat hij weer in de startblokken om het solliciteren op te pakken. Zijn laatste functie was op het gebied van functioneel beheer, maar het lukt hem niet om aan de bak te komen in een soortgelijke baan. We besluiten uitgebreid stil te staan bij zijn persoons- en werkprofiel en blikken terug op zijn loopbaan en leven tot nu toe. Uit zelfonderzoek blijkt dat Carl analytisch, veelzijdig, handig en praktisch is en beschikt over zowel sociale als technische skills. Daarnaast wil hij het allerliefste mensen helpen, problemen oplossen, ‘iets’ repareren en met z’n handen werken.

Stage
Ineens gaat er een lampje bij hem branden. Hij houdt ervan om te sleutelen aan auto’s. Zou autotechnicus iets voor hem kunnen zijn? Tegelijkertijd vraagt hij zichzelf af of hij daar geen diploma voor nodig heeft. Carl gaat op onderzoek uit en besluit stage te lopen bij een autobedrijf. Hij heeft het naar z’n zin en krijgt steeds meer verantwoordelijkheden. Toch komt Carl na een paar maanden tot de conclusie dat het werk lichamelijk te zwaar voor hem is en dat hij het niet ziet zitten om 2 jaar de schoolbanken in te gaan. En hij besluit een ander pad in te slaan. Achteraf gezien vond hij het zeker de moeite waard om het te onderzoeken. Net zoals Chantal Janzen, die toch niet echt geschikt blijkt te zijn als autoverkoper. 😉

Kritisch stemmetje
Er zijn veel mensen die wel wat anders zouden willen gaan doen. Maar een kritisch stemmetje weerhoudt ze er vaak van om er iets mee te doen. “Past het wel bij mij? Ik heb daar niet de juiste diploma’s voor. Ben ik niet te oud om te switchen? Ik heb er geen ervaring in. Is er wel werk in?” en ga zo maar door. Het roer hoeft ook niet meteen om. Onderzoek het eerst eens grondig. Bel mensen op die het werk doen waar jij interesse in hebt en vraag ze de hemd van het lijf. Vraag ook of je een dag mag meelopen. Zo krijg je al een beter beeld of het echt bij je past.

Onderzoek het!
Lijkt het je het nog steeds leuk? Zoek dan verder uit hoe het met de arbeidsmarktperspectieven staat en wat de eisen zijn voor zo’n baan. Denk bijvoorbeeld aan relevante werkervaring, aantoonbare affiniteit of een diploma. Misschien kun je met jouw kwaliteiten, vaardigheden en reeds opgedane werkervaring zo instromen. En anders kan het een hele goede manier zijn om via vrijwilligerswerk of een stage praktijkervaring op te doen en ergens binnen te komen. Weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Lees dan eens het verhaal van Lucas. Hij laat zien dat je via vrijwilligerswerk, stages en hard werken je droombaan kunt realiseren en maakt carrière in medialand.