PHOTOCREDITS: UNSPLASH/luis-alfonso-orellana-221720

Het zal je maar gebeuren. Je hebt net 2 jaar in de gevangenis doorgebracht. Toch krijg je een tweede kans in je leven, want je mag op sollicitatiegesprek. Je zit in de bus op weg er naartoe en bent bloednerveus. Ineens vindt vlak voor je een ernstig ongeluk plaats. Je twijfelt geen seconde en sprint de bus uit om te helpen. De buschauffeur roept nog dat de bus gewoon verder gaat. Dit weerhoudt je er niet van om de gewonde bestuurder te helpen van de auto die over de kop is geslagen. Dat het echt om een noodsituatie gaat blijkt even later als de auto in de brand vliegt. Het sollicitatiegesprek moet je aan je voorbij laten gaan, maar je hebt wel het leven van iemand gered.

Verhalen als inspiratiemoment
Wat mij hieraan eigenlijk nog het meeste fascineert is dat mooie verhalen voor het oprapen liggen. Of ik nu het AD lees, NU.nl scan, een gesprek in de trein opvang tussen medepassagiers of de zenuwachtige man in de wachtkamer bij de tandarts bestudeer. Op elke hoek van de straat vind ik ‘iets’. Groot of klein en altijd bruikbaar. Ik schrijf zo’n moment of gesprek op, maak er een foto van of bewaar het op mijn pc zoals het filmpje van deze ex-gedetineerde dat ik op Facebook tegenkwam. Ik zie het als inspiratie voor mijn werk. Of het nou tijdens een kennismaking is, een loopbaanadviesgesprek, een blog, tips voor personal branding, het herschrijven van een cv of motivatiebrief of een interview voor Briljante Verhalen. Vroeg of laat komt er een moment dat ik zo’n inspiratieverhaaltje gebruik.

Pareltjes
Roeland Schweitzer, de inspirerende presentatietrainer en eigenaar van Speechen.nl, noemt ze pareltjes. Hij gebruikt ze als kleine verhalen in zijn presentaties. Zo’n pareltje hoeft geen spraakmakend groot verhaal te zijn. Het kan kort, klein en simpel zijn. En vooral doeltreffend. Het biedt gespreksstof, laat zien waar je interesse in hebt en je maakt er contact mee. Probeer het eens uit. Je zult zien dat de mooie pareltjes verrassend binnen handbereik liggen. En dat je ze op vele momenten kunt gebruiken in je werk.