PHOTOCREDITS: Thomas William

Sjoerd is in het dagelijkse leven vakkenvuller bij AH. Hij heeft 1 grote wens: beroemde vlogger worden. Sjoerd, ook wel bekend uit Down voor Dummies, is inmiddels hard op weg naar de status BN’er. Zijn ontwapenende vlogs bij Appie Today leveren al een paar miljoen views op. Wat een aandoenlijke filmpjes. Zijn wens zette me aan het denken. Stel nou dat jij vakkenvuller bent en het liefste aan de slag zou gaan als vlogger? Niet als hobby, maar als betaalde baan. Hoe maak je dan die stap?

Vrijwilliger bij de radio
Er is veel mogelijk, soms via een omweg. Een tennisvriend had ook een onbereikbare droom: DJ. Hij sprokkelde zijn geld bij elkaar in de horeca en daarnaast werkte hij als vrijwilliger bij een lokale radio-omroep. Hij trok de stoute schoenen aan en solliciteerde bij de landelijke omroep. Door zijn enthousiasme mocht hij als onbetaalde stagiair aan de slag. Hij werkte zich drie slagen in de rondte en pakte alles aan. Nu zes jaar later mag hij zichzelf radioproducer en tv-presentator bij de AVROTROS noemen.

Weer studeren
Ik moet ook even denken aan Daisy. Eind dertig, vlot, gedreven, zonder werk en vooral zoekende. Haar droom bleek een eigen bedrijf te zijn in particuliere mantelzorg. We onderzochten samen haar ondernemersverlangen. Uiteindelijk had ze op een aantal fronten te veel twijfels. Iets kunnen betekenen voor mensen bleek als een rode draad door haar loopbaan te lopen. Daisy zette het idee van zelfstandig ondernemerschap om in een studie. Binnenkort start haar stage als Sociaal Werker. Ze bruist weer van energie.

Dromer, realist en criticus
Regelmatig begeleid ik mensen bij een carrière-switch. De Walt Disney-methode helpt hierbij. Vanuit verschillende brillen kijk je naar je gewenste werkomgeving. Als dromer: ‘Je droomt je droom, alles is mogelijk!’ Als realist: ‘Is je droom haalbaar?’ en als criticus: ‘Welke beren zie je op de weg?’ Zo krijg je helder of je wens reëel is. Even naar jouw droom: heb je die? Heb jij bijvoorbeeld ook een vloggerswens en zie je het al helemaal voor je? Jij als nieuwe online held van 2017?! Dromen, daar begint het mee. Durf te dromen, zoals Walt Disney ooit ook deed.

Column in Eigen Houtje Magazine, 6 september 2017