PHOTOCREDITS: UNSPLASH

Vorige week werd ik gebeld door Sabine. Ze had een sollicitatiegesprek en was ‘m aan het voorbereiden. En ineens kreeg ze het Spaans benauwd. “Pfff, ik krijg toch een beetje de zenuwen”, zei ze. Ik krijg vast van die lastige vragen zoals ‘Waar sta jij over 5 jaar?’ Weet ik veel, geen idee.”

Ambities
Tja, waar sta je over 5 jaar? Ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook altijd een moeilijke vraag vond. Het doet me even denken aan mijn interview zo’n 5 jaar geleden door het Financieel Dagblad. Ik mocht een bijdrage leveren aan een artikel over de arbeidsmarkt. Ik wist op dat moment ook echt niet hoe mijn loopbaan zou gaan verlopen en waar ik nu zou staan. Is dat erg eigenlijk? Ben ik dan niet ambitieus als ik geen visie heb en niet helder kan schetsen wat ik de komende 5 jaar ga doen? Mis ik dan strategisch inzicht, omdat ik geen carrièredoelen heb bepaald voor de komende 5 jaar? Een goede strateeg kan ik mezelf niet noemen, ambitieus zeker wel!

Geen goed of fout
Ik denk dat het voor iedereen anders is. De een zet de stip ver weg op de horizon en de ander houdt meer van ‘babysteps’, niet te ver vooruit kijken. Er is geen goed of fout. Het is maar net wat bij je past. Heb je wel een heel specifiek doel voor ogen waar jij over 5 jaar wilt staan? Okay, geef dat dan gewoon aan. Als het maar oprecht is en je er zelf echt in gelooft. Want gewauwel in de ruimte, daar heeft niemand iets aan.

Ik weet het eigenlijk niet
Word je onzeker van deze vraag? Het is helemaal niet raar als je tijdens je sollicitatiegesprek aangeeft dat je het eigenlijk gewoon niet weet. Dat mag ook. Zorg wel dat je in gesprek blijft. Het gaat er vooral om dat je méér van jezelf laat zien. Vertel waar je lol in hebt, wat je waarden zijn en waar je goed in bent. Benoem wat jou drijft in je werk: wat geeft je energie en waarom doe je de dingen die je doet?

Thema’s die belangrijk zijn voor jou
Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke ontwikkeling, anderen helpen, zelfstandigheid, avontuur, plezier, creativiteit, willen winnen, vernieuwing, inspiratie, leiderschap en ga zo maar door. Vertel daarover. Geef aan dat je dit soort thema’s terug wilt zien de komende jaren. Ik zei bijvoorbeeld altijd dat ik mezelf wilde ontwikkelen. En dat ik het heel belangrijk vond om in beweging te zijn. Niet op de automatische piloot te gaan. Ik gaf aan dat ik een bepaalde workshop wilde volgen, interesse had in een specifiek project, nieuwe dingen wilde leren.

Sociaal wenselijk antwoord
Dat was overigens geen ‘sociaal wenselijk’ antwoord. Want daar prikken ze toch wel doorheen. Ik heb echt de drive om mezelf te blijven ontwikkelen. Daarom kon ik daar makkelijk over vertellen. Toch gaf ik nooit een concreet antwoord waar ik over 5 jaar zou staan, want dat wist ik simpelweg niet. Dat weet ik nu ook niet. 2023, dat zien we dan wel weer …

Hulp nodig?
Blijf je met deze vraag worstelen en wil je hier hulp bij? Stuur een app, bel of mail voor een gratis adviesgesprek.