PHOTOCREDITS: UNSPLASH-averie-woodard

“Je haalt het beste uit mensen als ze zichzelf kunnen zijn. Betrokken medewerkers zijn aantoonbaar beter voor de bedrijfsresultaten.” Een quote uit het AD vandaag. De topvrouwen van NS en Shell geven tips hoe je diversiteit doorvoert in je organisatie.

Buikpijn
Het lijkt zo vanzelfsprekend: jezelf zijn op je werk. Maar is dat het ook? In mijn tweede baan zat ik niet op mijn plek. Verre van dat. Ik ging echt met buikpijn naar mijn werk. Ik weet nog zo goed dat ik dacht: “Als ik nu een been breek, hoef ik voorlopig niet aan het werk.” Niet leuk! Als ik me ergens niet thuis voel sla ik dicht. Ik verlies mijn spontaniteit en word gereserveerd. Ik vind mezelf op dat moment zo’n saaie muts. En dat is een heel vervelend gevoel. Na 9 maanden afzien heb ik in overleg met de directeur, mijn oud-collega en de enige waar ik een klik mee had, een vaststellingsovereenkomst getekend. Wat een opluchting toen ik daar de deur achter me dichttrok.

Op de verkeerde plek
Ik was een – niet zo’n leuke – ervaring rijker. Het was nodig om me er bewust van te worden dat ik naar m’n gevoel moet luisteren. Nu vele jaren later weet ik precies welke organisatie, rol en werkomgeving wel en niet bij mij passen. En durf ik ook gerust ‘nee’ te zeggen als ik me ergens niet thuis voel. Want het werkt dan gewoon niet. Als ik niet uit de verf kom, presteer ik ook minder. Daarin sluit ik me volledig aan bij de uitspraak van de topvrouwen uit het artikel. Ik geloof er gewoon heilig in dat dit voor iedereen geldt. Er zijn nog altijd te veel mensen die op de verkeerde plek zitten. Waardoor ze ook niet zichzelf zijn. En dat is doodzonde!

Op je plaat gaan
Je kunt écht jezelf zijn op je werk. Zo ingewikkeld is het niet. Neem dat maar aan van deze zo langzamerhand ‘ouwe rot in het vak’. Wel op één voorwaarde. Wees je voor 100% bewust van je talenten en je drijfveren. Als je die helder hebt, is het zoveel gemakkelijker om te bedenken welke omgeving bij je past. Natuurlijk is het soms een zoektocht en moet je eerst een paar keer op je plaat gaan. Dat is dan maar zo. Het allerbelangrijkste is dat je zelf in actie moet komen. Lees maar eens het verhaal van Hanneke. Zij kwam op straat te staan en zette voor zichzelf op een rijtje wat ze nou eigenlijk echt graag zou willen. En ze maakte een carrièreswitch waar je u tegen zegt.

[Bron: AD]