PHOTOCREDITS: SHAWNEE WILBORN

Dat 7 op de 10 banen ‘via via’ wordt ingevuld, blijf ik bijzonder vinden. Ik merk ook dat veel werkzoekenden zich dagelijks blindstaren op de vacaturesites. Omdat ze het moeilijk vinden om buiten de reguliere kanalen naar werk te zoeken. Terwijl je baan op de hoek van de straat kan liggen, bij wijze van spreken.

Collega’s nodig
Het verhaal van de 51-jarige werkloze Mariska vind ik illustrerend. Zij is vaste klant bij De Tuinen en koopt daar regelmatig haar favoriete crèmes en andere natuurlijke verzorgingsproducten. Een tijdje terug stond ze bij de kassa. Ze maakte een praatje met de medewerkster, die zuchtend vertelde dat de kassa vastliep en haar baas er even niet was. En dat ze ook nog eens met te weinig mensen stonden. “Oh, zei Mariska, direct heel spontaan, hebben jullie nog collega’s nodig? Ik zoek een baan!” Een half uurtje later had Mariska een leuk gesprek met de eigenaar en 4 dagen later was ze al bij de Tuinen aan het werk. Wat een successtory!

Zo zie je maar, een baan komt soms op totaal onverwachte momenten om de hoek kijken. Dus houd je ogen en oren open. Denk na waar je graag komt. Wat je favoriete merken of producten zijn. Wat je in je vrije tijd doet. Overal waar jij je thuis voelt of pretlichtjes van krijgt, daar kan zomaar jouw baan in het verschiet liggen.