PHOTOCREDITS: LUIZ HANFILAQUE

“Wie heeft voor mij de contactgegevens van Aad Ouborg? Ik heb een leuke vraag aan hem”, plaatste ik een tijd geleden op LinkedIn, Facebook en Twitter. Ouborg is een ondernemer in hart en nieren en voormalig eigenaar van het huishoudelijke merk Princess. ‘Ondernemen is entertainen’ is een van zijn gevleugelde uitspraken. Hij speelde destijds de hoofdrol in een tv-programma, waarin Young Professionals tegen elkaar streden om een toekomstige baan in zijn organisatie.

Via via
Binnen een half uur reageerde een oud-collega. Zij had iemand in haar netwerk die hem weer kende van de hockeyclub. Ik legde haar uit waarvoor het was. We wilden hem benaderen om een gastauteursrol te vervullen voor een boek over personal branding. Dus nee, niet zomaar een verkooppraatje, het was echt een leuk idee. Een dag later kreeg ik een privé e-mailadres van Ouborg. Ik trok de stoute schoenen aan en stuurde hem een prikkelende mail met tekst en uitleg. Maar ik had natuurlijk geen idee of hij hierop zou reageren. Het voelde tenslotte toch een beetje als inbreuk op zijn privacy. Volgens mij duurde het zo’n twee dagen en toen stuurde zijn secretaresse een mail terug. We mochten een afspraak met hem maken. Missie geslaagd.

Drempel om hulp te vragen
Voor mij het ultieme bewijs dat het inzetten van je netwerk lonend is. Ook als je op zoek bent naar een baan. Veel mensen vinden het spannend en ervaren een drempel om hulp te vragen. “Zit iemand hier wel op te wachten?” hoor ik vaak. Mijn antwoord is volmondig “Ja!” Ga maar bij jezelf na. Als iemand aan jou iets vraagt wil je toch ook helpen? En die ene keer dat het niet zo is, daar zal je dan wel een gegronde reden voor hebben. Andersom werkt het dus ook zo. Wat is eigenlijk het ergste wat je kan overkomen? Iemand reageert niet of afwijzend? Geen man overboord, je netwerk is groter dan je denkt. Ga het gewoon doen en zie het nut ervan in. Zie het als een spel. Zie het als entertainment. Zoals Aad Ouborg ‘ondernemen als entertainen’ ziet!

Column in Eigen Houtje Magazine, december 2016