PHOTOCREDITS: JOANNA KOSINSKA

Een tijdje geleden kwam ik op LinkedIn een mooi verhaal tegen van een communicatieadviseur, die een baan vond met behulp van een knuffeldier. Hij schreef: “Opeens gebeurt het…. Ik zie mijn droombaan voorbij komen! Gezocht: Communicatieve duizendpoot bij de KNWU. Wat doe je dan? Ludiek solliciteren! Want ik ben met mijn werkervaring en passie voor de wielersport dé duizendpoot die ze zoeken. Duizendpoot knuffel gekocht, mooi kaartje erbij met tekst ‘Gevonden’. Samen met een superbrief en cv in een doos en aangetekend versturen. Resultaat na sollicitatieprocedure? Per 12 mei a.s. ga ik aan de slag als communicatieadviseur bij de KNWU!”

Bakje kersen
Creatief bedacht! In elke geval een manier om op te vallen in de grote stapel sollicitatiebrieven. Zo las ik ergens over een vrouw die langs bedrijven ging met een bakje kersen om zichzelf te verkopen als ‘iemand met pit’. Dit zal voor de een wel werken en voor de ander helemaal niet. Het belangrijkste is dat je een eigen stijl van solliciteren ontwikkelt. Eentje die bij jou past. Eentje waarbij je op zoek gaat naar datgene wat je onderscheidt van anderen en waarin je jezelf sterk voelt. Eentje die overeenkomt met de organisatie waar jij graag wilt werken.

Sollicitatiemaatje
Een sollicitatiemaatje kan je hierbij helpen. Iemand met wie je kunt sparren over welke sollicitatieactiviteiten je onderneemt en met wie je bijvoorbeeld kan brainstormen over een ludieke sollicitatieactie. Ken je niemand in je omgeving? Bezoek DeBroekriem, een landelijk netwerk van werkzoekenden, dat events organiseert om ‘baanzoekers’ te faciliteren in alles waar ze tegenaan lopen. Het is fijn om met gelijkgestemden van gedachten te wisselen over het vinden van een baan. En misschien vind jij daar een maatje, die meedenkt over jouw sollicitatiestijl!