PHOTOCREDITS: WILLIAM BAYREUTHER

‘Het sollicitatiegesprek sterft uit’ stond laatst op de voorpagina van het AD. Steeds meer bedrijven ontdekken dat een video-interview wel net zo gemakkelijk gaat en snel en efficiënt is in te plannen. Simpelweg meer van deze tijd. Voorlopig denk ik dat er nog veel bedrijven zullen zijn die de traditionele wijze van solliciteren aanhouden: cv via internet en daarna een persoonlijk gesprek. Echter, de video-sollicitatie is in elk geval al in opmars: niet een cv op papier, maar een presentatie in het kort via een filmpje. Je loopbaan in vogelvlucht vastgelegd op de camera.

19.000 views video-cv
Veel werkzoekenden vinden het spannend om voor de camera te gaan. Ik snap dat ook wel. Het voelt ongemakkelijk, want wat ga je dan over jezelf vertellen? Ik zag een opvallende video-cv op LinkedIn voorbijkomen. Een origineel en professioneel voorbeeld dat ruim 19.000x opleverde tot nu toe. Natuurlijk moet je lef hebben. Ik hoor nu al mensen zeggen: “Ja maar, zij is eventmanager, dus ze heeft hiervoor al beeldmateriaal verzameld. Het past bij haar baan. Dan moet je vlot zijn en dynamisch overkomen.” Dat kan wel zo zijn, maar iedereen kan op zijn eigen manier zichzelf presenteren. Het belangrijkste is dat je boodschap bij je past. Het is jouw verhaal.

Video-cv app
De ‘wie je bent’ app van Randstad kan je erbij helpen en je maakt in slechts 4 stappen jouw unieke video-cv. Spannend, maar ook onderscheidend en eigentijds. Het leeft veel meer dan een statisch ‘papieren’ cv. Je persoonlijkheid komt simpelweg veel meer tot z’n recht. Dus wat zou het eigenlijk mooi zijn om uit je comfortzone te stappen en een filmpje te maken van wie jij bent, wat je wil en wat je kan. Download de video-cv app en probeer het uit. Blijf je het lastig vinden? Vraag hulp aan een creatief persoon in je omgeving.

6 tips voor een geslaagd video-cv
Nog even een paar tips uit het AD op een rijtje:
1. Houd het kort en persoonlijk.
2. Ga goed voor de camera zitten.
3. Zorg ervoor dat de belichting goed is.
4. Nog belangrijker dan beeld is goed geluid.
5. Wees jezelf, lees niet voor van een papiertje.
6. Zorg dat je bent te verstaan.