PHOTOCREDITS: ALEX KNIGHT

Daan is administratief medewerker en werkt al jaren met veel plezier bij hetzelfde bedrijf. Een automatiseringsslag hangt al een tijd in de lucht en komt steeds dichterbij. Wat doet Daan? Wacht hij af of onderzoekt hij welke mogelijkheden er voor hem zijn op de arbeidsmarkt? En heeft hij zijn arbeidsmarktperspectieven eigenlijk wel in het vizier? Uit onderzoek blijkt dat veel werknemers hiermee worstelen.

Risicobanen
Herken je dit? Altijd hard gewerkt en ineens staat je baan op de tocht. Je hebt je voor 100% ingezet en plotseling wordt jouw baan overgenomen door een robot. Komt dit uit de lucht vallen of heb je je kop in het zand gestoken? Als je de arbeidsmarkt in de gaten houdt komen er al een tijdlang termen voorbij zoals digitalisering en robotisering. Je werk verandert en in hoeverre verander jij mee? Die robot gaat er komen. Gelukkig niet voor alle banen. In een flink aantal gevallen, denk aan beroepen als internist, fotograaf of docent, blijft het mensenwerk. Echter, veel administratief personeel, bijvoorbeeld secretaresse of accountant of productiemedewerkers, loopt verhoogd risico om hun baan kwijt te raken als gevolg van robotisering.

Arbeidsmarktkansen: plan B
“Veel medewerkers hebben geen realistisch beeld van hun arbeidsmarktkansen en staan te weinig stil bij de vraag of ze nog wel het werk doen waar ze goed in zijn en waar ze energie van krijgen. Laat staan dat ze een plan B hebben”, las ik onlangs. Je er bewust van zijn dat je baan mogelijk gaat verdwijnen, daar begint het mee. Maar dan? Wacht je af totdat het zo ver is of ga je anticiperen op deze toekomstige verandering?

Beroepen van de toekomst
Zelfonderzoek is essentieel om te kijken wat er nog meer mogelijk is met jouw vaardigheden dan alleen je huidige functie. Je kunt vaak veel meer dan jezelf denkt. Onderzoek de beroepen van de toekomst. Je zult zien dat het verrassend dichtbij jouw baan kan liggen, maar dan nét even anders. Misschien ben jij straks wel de nieuwe Logistiek Specialist, Finance Coach of Facilitator. Of de Chief Happiness Officer en werk je mee aan meer geluk op de werkvloer!

Column in Eigen Houtje Magazine, maart 2017