PHOTOCREDITS: SAMUEL CASTRO

Hannah zat op me wachten voor een kennismakingsgesprek van haar mobiliteitstraject. Haar mondhoeken stonden naar beneden, ze keek me strak aan en ging schuin tegenover mij zitten met haar benen van me afgewend. Ik zag direct aan al haar non-verbale gedrag dat ik haar eerst op d’r gemak moest stellen. Geleidelijk aan in het gesprek zag ik Hannah zichtbaar ontspannen. Ze voelde aan dat ik haar serieus nam en dat we op 1 lijn zaten. Na het gesprek kreeg ik een mailtje van haar, waarin ze me bedankte voor het fijne gesprek.

Non-verbale communicatie
Elke dag weer, waar je ook bent, draait het om communicatie. En niet in de laatste plaats om non-verbale communicatie. Als je leert te kijken zonder te praten en eigenlijk leert om oprecht te luisteren, gaat er een hele nieuwe wereld aan non-verbale signalen voor je open. Ik merk dat heel veel mensen dat niet doen of in elk geval niet weten hoe ze dit moeten doen. Je vergroot niet alleen je inlevingsvermogen, maar je maakt ook veel meer verbinding met jezelf en met de ander en het levert je daarnaast nog eens een schat aan informatie op. Dat is goud waard!

Boekentip
Ik werd vorig jaar geïnterviewd door Nancy Tromp over non-verbale communicatie. Zij is eigenaar van 2020academy en richt zich op het vergroten van begrip tussen mensen en efficiënter communiceren. Denk eens na of jij jouw eigen non-verbale patronen herkent en wat het effect is van jouw non-verbale signalen op anderen. Boekentip ter inspiratie: People Skills van Robert Bolton over het verbeteren van luistervaardigheden, lichaamstaal, het vergroten van assertiviteit, het voorkomen van conflictsituaties, en ga zo maar door. Een aanrader. Zeker ook ter voorbereiding op een sollicitatiegesprek.