PHOTOCREDITS: TIM GOUW

Ik zag zojuist een filmpje over presenteren en pitchen. Hoe je jezelf zichtbaar kunt maken en hoe je jouw publiek kunt boeien. De 3 tips die werden gegeven zijn heel laagdrempelig en eigenlijk heel goed toepasbaar in sollicitatiegesprekken. Hoe zorg je er namelijk voor dat je niet passief en afwachtend zit te kijken tot de volgende vraag wordt gesteld? Kruip op de stoel van de vragensteller, van degene die met jou het sollicitatiegesprek voert. En maak er een gesprek van, een écht gesprek!

Bekijk het filmpje en houd de 3 tips in gedachten:

1. Stel een vraag.
Geef een antwoord op een vraag en stel er achteraan de vraag “Hoe kijkt u daar tegenaan?”. Je daagt je gesprekspartner uit om zijn visie te geven over het onderwerp. Je neemt hem en zijn kennis serieus.

2. Stel je voor …
Geef een antwoord op een vraag en begin met “Stelt u zich nou eens voor dat ik uw nieuwe werknemer ben? Dan zou ik de functie als volgt aanpakken …” Je laat je gesprekspartner al visualiserend naar jou kijken als nieuwe collega in plaats van sollicitant.

3. Begin met een JIJ-zin.
Geef een antwoord op een vraag en begin met “U geeft aan dat ….” of “Uw organisatie heeft behoefte aan… klopt dat?” Je verplaatst je in degene die tegenover je zit en laat zien dat je goed luistert. Je zoekt de dialoog op en bent een volwaardige gesprekspartner. En je toont aan dat je je hebt verdiept in de organisatie.

Kortom, zorg dat het gesprek van twee kanten komt. Presenteer jezelf als toekomstig werknemer, niet als sollicitant!