PHOTOCREDITS: nordwood theme

“Een ding is zeker: ik werk in een pakkencultuur en wil weg uit deze snelle wereld”, zegt Jelle en kijkt me vol verwachting aan. Hij werkt al jarenlang in een administratieve functie bij dezelfde werkgever. De gemakkelijkste stap lijkt een vergelijkbare baan elders. Dat voelt tenslotte het veiligst. Maar Jelle wil eigenlijk iets anders en vraagt zich af: “Wat dan?!”

Carrièreswitch
Ik laat Jelle zijn ideale werkende leven visualiseren en hij maakt een prikbord op Pinterest. De feedback van zijn omgeving liegt er niet om: “Hartstikke leuk, maar je hebt allemaal plaatjes uitgekozen die bij eten, drinken en vakantie horen. Ga nou maar gewoon in een kleinere informele omgeving je opgebouwde werkervaring verzilveren.” De boodschap is duidelijk: kies voor zekerheid en doe wat je altijd gedaan hebt. Jelle besluit de goedbedoelde tips naast zich neer te leggen. Door zijn zelfanalyse wordt het beeld van zijn toekomstige baan steeds scherper. Binnen de kortste keren zit Jelle aan tafel bij de werkgever van zijn wensenlijstje en na drie gesprekken is zijn carrièreswitch een feit. Jelle wordt kok!

Toekomstplaatje
Wat mij hieraan fascineert, is dat een loopbaan niet altijd te voorspellen is. Je begint vaak jong aan je carrière. Je volgt een opleiding en duikt de praktijk in. Dan pas volgt eigenlijk het spel van ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Het balletje kan dan zomaar een andere kant oprollen. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen. Zo heb je nog steeds de longarts die geneeskunde studeerde of de leerkracht op een basisschool die een opleiding aan de Pabo volgde. En daar is niets mis mee. Belangrijk uitgangspunt blijft dat je niet alleen naar je werkervaring kijkt, maar vooral ook naar waar je goed in bent en waarin je jezelf wilt ontwikkelen. Dat deed Jelle ook. Hij was beslist niet aangenomen als hij alleen een cv met een feitelijke opsomming van zijn banen en cursussen had gestuurd. Jelle gaf de dingen aan die hij wilde gaan doen én wilde gaan leren. Hij hield zich vast aan zijn toekomstplaatje. [Column in EigenHoutje Magazine, april 2018]

Lees ook eens het verhaal van Erica: zij is een ambitieuze en succesvolle zakenvrouw in de mode, totdat ze op de bank ligt bij de haptonoom.