Een combinatie van verschillende banen: voor de een gewéldig, de ander gruwelt ervan.

PHOTOCREDITS: UNSPLASH

In de kranten komt regelmatig de term multi-jobbing of slash work voorbij. Twee banen naast elkaar, bijvoorbeeld om werk en passie te combineren. Het wordt ook wel ‘hosselen’ genoemd. “Een hosselaar is niet afhankelijk van één inkomstenbron. Hij scharrelt zijn kostje bij elkaar met verschillende activiteiten die samen genoeg opleveren, genoeg voor een leuk leven”, zegt Jeanine Schreurs, internationaal expert op het gebied van duurzame leefstijlen. Ze schreef er een boek over.

Ondernemend multi-talent

Afwisseling, meer vaardigheden ontwikkelen of extra geld verdienen om rond te komen. Ieder heeft zo zijn eigen reden om meerdere banen naast elkaar te hebben. ‘Banen stapelen’ klinkt wat oneerbiedig. Jeanine Schreurs noemt dit fenomeen liever hosselen. “Een hosselaar is streetwise: een ondernemend multi-talent dat kansen grijpt en risico’s spreidt.”

Ik interviewde Jeanine hierover voor het vakblad LoopbaanVisie. “Het voordeel van hosselen – net als bij multipotentialisme – is dat je meerdere kanten van jezelf kunt ontwikkelen. Je moet hosselen daarnaast zien als een verdienmodel, een strategie om geld te verdienen.”

Lees het interview ‘Hé, ga hosselen!’

PS Zou jij ook wel twee banen willen combineren, maar vind je dat spannend of weet je niet hoe? Als loopbaancoach help ik jou graag deze wens om te zetten naar actie en resultaat. Maak nu een afspraak.