PHOTOCREDITS: UNSPLASH
Heb je ooit het gevoel gehad dat je alles perfect moet doen voordat je een grote verandering in je leven durft aan te brengen? Die constante druk om eerst alle vakjes af te vinken voordat je het bijvoorbeeld ‘verdient’ om van baan te wisselen? Journalist Ernst-Jan Pfauth en auteur van het boek Intentioneel Leven, schrijft dat dit streven naar perfectie juist het grootste obstakel kan zijn voor persoonlijke groei – en beweging in je loopbaan tegenhoudt.
Drang naar perfectie
In zijn nieuwsbrief beschrijft Pfauth een herkenbaar patroon. “Jarenlang heb ik gedacht dat als ik mijn leven maar genoeg optimaliseerde, ik op een gegeven moment een gevoel van controle zou ervaren. Ik wilde én bruisende vriendschappen én een hemelbestormende carrière én een gezond lijf én perfect onderhouden spullen én een lege e-mail-inbox.”
Deze drang naar perfectie blijkt een illusie. Geïnspireerd door het boek De 4 weken reset van Oliver Burkeman kwam Pfauth tot een bevrijdend inzicht: zolang je gelooft dat je ooit álles gedaan krijgt, zul je altijd met het gevoel rondlopen dat je tekortschiet.
De kunst van het bewust verslonzen
Wat is de oplossing? Bewust verslonzen. Pfauth legt uit: “Je neerleggen bij het feit dat je niet alles gedaan krijgt en dingen mag laten verslonzen, kan bevrijdend zijn. In plaats van FOMO – fear of missing out – ervaar je dan JOMO – joy of missing out.”
Dit betekent bewust kiezen waar je je schaarse tijd aan besteedt en vervolgens achter die keuze gaan staan. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, aldus Pfauth. Vandaar de term ‘verslonzen’. Alsof je de boel bewust verwaarloost.
Pfauth deelt ook zijn eigen worsteling met het loslaten van zijn inbox-zero gewoonte. Hoewel hij nu bewust tijd vrijmaakt voor wat écht belangrijk is, voelt het “verschrikkelijk ongemakkelijk” om e-mails te laten liggen. En toch levert ’t hem veel op. “Ik merk dat er veel meer tijd naar geconcentreerd werk gaat en dat geeft mij plezier en vertrouwen.”
Het verband met jouw carrièreswitch
Als we kijken naar de meest voorkomende ‘beren op de weg’ bij het maken van een carrièreswitch, zien we dat veel ervan voortkomen uit dezelfde perfectiedrang die Pfauth beschrijft. Twee veelgehoorde obstakels licht ik eruit.
“Ik geef m’n financiële zekerheid en vaste baan op”
Dit bezwaar gaat over het opgeven van controle en zekerheid – precies waar het ‘verslonzen’ over gaat. Door bewust te kiezen wat je loslaat (in dit geval financiële zekerheid op korte termijn) maak je ruimte voor iets wat je meer voldoening geeft. Het accepteren van dit ongemak is de eerste stap naar een bevredigender werkend leven.
“Wat nou als ik spijt krijg, omdat het tegenvalt?”
Deze twijfel weerspiegelt de angst om niet de perfecte keuze te maken. Maar zoals Pfauth leerde: perfectie bestaat niet. Dit geldt ook voor je carrière. Geen enkele keuze is perfect – elke weg heeft zijn ‘prijskaartje’. De kunst is om deze bewust te accepteren.
5 tips voor de eerste stap naar jouw carrièreswitch
- Zet op een rijtje wat je kunt ‘verslonzen’. Welke aspecten van je huidige werk of werkend leven, bijvoorbeeld een vast contract, kun je loslaten om ruimte te maken voor jouw nieuwe richting?
- Omarm het ongemak. Het voelt in het begin ongemakkelijk om controle los te laten. Dat is normaal en hoort bij het proces van ‘uit je comfortzone gaan’.
- Focus op wat écht belangrijk is. Zoals Pfauth meer tijd vrijmaakte voor schrijven en interviewen, kun jij bewust tijd vrijmaken voor het verkennen van je nieuwe loopbaanpad. Denk aan het voeren van netwerkgesprekken met mensen die jouw droombaan uitoefenen.
- Accepteer de prijskaartjes. Elke keuze heeft consequenties. De vraag is niet of er nadelen zijn, maar of je bereid bent deze te accepteren voor wat je ervoor terugkrijgt. Bijvoorbeeld positieve energie in plaats van een topinkomen.
- Vervang FOMO door JOMO. Vind plezier in het bewust kiezen wat je níet doet, zodat je meer energie hebt voor wat je wél wilt doen. En wat je echt belangrijk vindt!
Denk jij nu: leuk bedacht, maar ik weet écht niet waar ik moet beginnen. Maak dan nu een afspraak voor een (vrijblijvend) loopbaangesprek.
Lees hoe Ivar van verpleegkundige switchte naar agent: ‘Hoe moet dat nou? Want ik heb een gezin, een woning.’